19 d’abr. 2011

INICIACIÓ ESPORTIVA, TÀCTICA


La tàctica, la podem definir de moltes maneres diferents. Però per a mi és molt important donar una definició que s’adapti bé a la iniciació esportiva dels més petits. Per tant la tàctica la podem definir com la solució de problemes sorgits durant el joc, i segons F. Mahlo, consta de tres parts ben diferenciades: Percepció i anàlisi de la situació, presa de decisió i execució motriu.

És molt important en la iniciació esportiva treballar bé totes les parts que ens trobem en la tàctica. Cal fer tasques on els petits descobreixin totes les maneres que tenen de percebre els estímuls externs, tasques on treballem les seves preses de decisions (fer-los pensar!), i finalment tasques d’execució motriu o tècniques. 

F. Mahlo (1974), descriu l’acte tàctic en un esquema que ens deixarà ben clara la idea de tàctica:

Com entrenadors podem fer tasques en els esports col·lectius (com l’hoquei...) que ens treballin tots els conceptes que ens surten a la part inferior de l’esquema:

  • En la percepció i anàlisi de la situació, podem treballar l’amplitud de visió (camp de visió, visió perifèrica...), els càlculs òptics-motors, i també podem tirar de experiència i coneixements previs (MEMORIA).
  • En la solució mental del problema, és important que les tasques dels nostres petits vagin orientades a la forma de l’acció tàctica de que disposen els nens, la qualitat de la solució mental, i els factors decisius de la solució mental (quantitat de decisions a prendre, nombre de respostes possibles, graus de possibilitat d’errada, espais, nombre de oponents...)
  • Finalment la solució motriu del problema és directament la tècnica utilitzada per solucionar el problema. Evidentment com entrenadors podem interferir el l’aprenentatge de la tècnica de moltes maneres diferents.
Així que sempre que ens disposem a treballar la tàctica, heu de pensar que no tant sols és un conceptes, sinó que en poden ser tres de ben diferents i que s’han de treballar tots tres conjuntament o no, això ja és decisió vostra! Saber veure, saber pensar, saber fer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada